Jinja: bronnen Witte Nijl én lekkere koffie!
Door: hannyonthemove
31 Juli 2010 | Oeganda, Jinja
Om terug te komen op de vraag van Frank: inderdaad ik denk dat Mt. Elgon het resultaat is van een geisoleerde mantelpluim die door de aardkorst heen brandt. In Sipi Falls worden de beste koffiebonen verbouwd, heb bij een boerenfamilie wat van de onbewerkte bonen meegekregen. De divergente plaatbeweging zit volgens mij een stuk westelijker, richting de grens met DR Congo, we gaan daar morgen naar toe: de Murchinson Falls, schijnt zeer indrukwekkend te zijn, misschien valt er op internet meer info over te vinden? Afijn, we hebben een nacht gekampeerd bij een grote "farmer" die duidelijk commercieel produceert (de veel kleinere peasants komen het substistence level niet te boven, ruim 80% van de Ugandezen kan tot deze groep gerekend worden), met oa 80 koeien waaronder gekruisd met Frisian Holstein, Steven de eigenaar was op politieke campagne, hij heeft ook zes maanden in Nederland gestudeerd, zal misschien in de toekomst ook kaas, yoghurt en boter gaan produceren.
De president hier heet Museveni, die inmiddels al ruim 20 jaar president is. De eerste dagen van ons verblijf had de Afrikaanse Unie in Kampala een bijeenkomst, waarbij ook Khadafi, Mugabe, Kagame, Joseph Kabila en andere illustere figuren aanwezig waren. Bashir van Sudan was er niet, schijnt hier een persona non grata te zijn. De Red Pepper is een gewaagde Ugandese krant, zal jullie thuis wat exemplaren laten zien! Afijn, mr. M is in wezen ook een warlord met bloed aan zijn handen, niet iedereen hier is een fan van hem. Anatoli zegt "what can I do..." Naar verkiezingen gaat hij niet; thuis eten ze maar een keer in de week vlees, een auto heeft hij ook niet. Maar we hebben op de route heel goede gesprekken, stay plugged in in the globalized worldeconomy! Er is kortgeleden aardolie ontdekt in het grensgebied met DR Congo, hopelijk komt de raffinage ook in Uganda en kunnen ze met de restproducten de potholes goed oplossen! Afijn ik ga nu weer verder met mijn wandeling, shoppen en koffiedrinken met Julius en Anatoli. Tot de volgende keer met Hannyonthemove1 gaat nu richting het noordwesten van Uganda!
31 Juli 2010 - 13:09
Hanny:
We just had a lovel;y lunch at Gately on the Nile, Anatoli had some Chinese sweet & sour pork, Julius and Hanny enjoyed a quiche with bacon and a fresh salad. We do not understand why people in the supportgroup of Hanny did not yet plan a trip to Uganda! We will have to come back on that subject soon, please! GHreetings from Hannyonthemove and her two Ugandese friends. See you next time, more reactions on this diary are more than welcome. -
01 Augustus 2010 - 08:04
Frank Konings:
Beste Hanny,
Bedankt voor je antwoord.ik zal bij gelegenheid ook eens op het kijken naar mgelijke verdieping.
Ik kan aan je verslag zien, dat je in korte tijd heel veel indrukken opdoet. Jammer voor Oeganda, dat het geen echt fatsoenlijke regering heeft. Dan zou het zeker zijn eventuele olierijkdom beter gebruiken.
Hartelijke groet
Frank -
01 Augustus 2010 - 16:30
Peter:
Just a wee note to see we are keeping up with your adventure.
Enjoy your vacation day.
Greetings to you and your new friends.
Peter and Joanna. -
02 Augustus 2010 - 10:03
Marion En Wim:
Wat een turbulent programma,zou voor ons twee kolonialen te veel zijn.Daarom blij dat jij deze indrukken opdoet en ons later onder het genot van een (licht)alcoholische versnapering in een easy chair bijn kunt praten.
Hou je haaks.
WenM -
04 Augustus 2010 - 16:33
Even Updaten 4 Aug.:
Heb inmiddels boottocht op de Witte Nijl gemaakt naar Murchison Falls; safaridrives in het gelijknamige park (meerdere leeuwen gefotografeerd zelfs met jongen!), olifanten, giraffes, kroks, antilopes, visarenden, bavianen e.d. ontmoet en gefotografeerd in het Murchison national park: een hele belevenis als je dat voor het eerst meemaakt. Nu zitten we in Hoima in hotel Kon Tiki na drie nachten gekampeerd vlakbij de Witte Nijl is een warme douche, even een was doen (afwachten of het morgen allemaal een beetje droog is...) en bijkomen van een hobbelige rit over uiterst stoffige wegen! Ik heb het regelmatig met Anatoli onze minibuschauffeur over globalisering, "how to stay plugged in", hij heeft het dan weer over " not bad" and go for a sidedish... We hebben veel plezier al is het inderdaad een vermoeiende rondreis waarbij ik veel verschillende indrukken opdoe. Leuk dat jullie het allemaal een beetje op afstand proberen te volgen (minstens op 10.000km afstand). Je kunt hier ondanks de hoogtes van circa 1000m gemiddeld je persoonlijk zweetrecord met halve tot hele badkuipen scherper stellen. Zijn Frank en Maris inmiddels ook op reis? Ik zit hier vlakbij Lake Albert niet ver van DRCongo dus vlakbij de central rift waar Afrika als een zipper plaattektonisch uiterst interessant te noemen is! Hopelijk binnenkort weer een update op een normale manier. Wacht graag weer reacties en eventuele vragen af. Ga zo dadelijk lekkere beef van het Ankolarund eten met Franse frietjes. Tot de volgende keer van Hannyonthemove1. Groetjes uit een nog steeds zeer afwisselend indrukwekkend Afrika. Heb vandaag bij Western Union Amerikaanse flapjes gewisseld en kreeg voor kleinere coupures dan 50 een slechtere wisselkoers (de koers van de euro was er niet eens bekend). Ben ook heel benieuwd hoe het met Ton en Madeleine is. -
04 Augustus 2010 - 17:33
Harrie:
Hoi Hanny,
Jij hebt beef van het Ankolarund eten met Franse frietjes op. Nou ik heb bij AH deze week Twentse Krentenwegge gekocht. Niet te vergelijken met die echte uit Twente!!