Na drie weken in een stad met ruim 5 miljoen inwon
Door: hannyonthemove
Blijf op de hoogte en volg
02 Augustus 2007 | ,
Na alweer een lange busreis vanuit La Serena en met anderhalf uur vertraging bij vertrek, zijn we na zes uur bussen met slechts een stop van 13 minuten nu gearriveerd in Santiago, de hoofdstad van het noord-zuid langste land op aarde. Het is hier overigens niet warm, Caroline vertelde net dat ze hier in dertig jaar nog nooit zo´n koude winter hebben beleefd. Gisteravond een spannende busrit naar Vicuna, waar El Tololo staat, ´s werelds grootste sterrenobservatorium met twee telescopen van vier resp. acht meter diameter. Zelfs qua verlichting moeten mensen in La Serena en Vicuna en de rest van de Elqui vallei (waar het overdag het hele jaar door 25gr. is, ideaal voor de productie van Pisco Sour, waar ze net als in Peru een overheerlijke cocktail van maken) er rekening mee houden, opdat vanaf exact 30graden ZB de sterrenhemel optimaal kan worden bestudeerd! Maar...het was een van die weinige dagen in het jaar waarop naast de volle maan het te bewolkt was om uberhaupt iets te kunnen waarnemen... We hebben na zo´n drie uur per bus gereden te hebben, op mijn verzoek toch maar besloten om de chauffeur een fooitje te geven (de excursie ging op basis van "no cure no pay"), hij kon overigens wel veel informatie geven, bv dat ook de EU (ESA)meebetaalt, Orion goed te bestuderen is, de Grote en Kleine Beer (te weten de stukken van die constellaties die wij op NB niet kunnen zien). Zelf had ik al in Bolivia de Estrella del Sur zelfstandig aan de hemel kunnen lokaliseren, het bekende Zuiderkruis, met een soortgelijke functie die de Poolster aan onze nachtelijke hemel vervult. Na afloop zijn we in een sfeervol, maar onverwarmd cafeetje een overheerlijke Pisco Sour gaan drinken. Overigens heb ik mijn mummieslaapzak sinds de jeeptour in Bolivia voortdurend gebruikt. Alle hotels zijn onverwarmd, sommige hotels hebben geen warme douche (of maar voor een deel van de groep) en ik kan in elk geval stellen elke nacht goed te kunnen slapen. Dit zal iets zijn waarvan Summum niet eens op de hoogte is, reizigers op deze ABC-reis zouden eigenlijk hiervan op de hoogte gesteld dienen te worden, bij voorkeur vooraf! Het hotel Lira waar we nu zitten ziet er aardig uit van binnen, maar het staat midden in een rommelige wijk met auto- en kofferreparatiebedrijven, niet eens een restaurant in de buurt op loopafstand,we hebben verwarming op de kamer; straks ga ik met Caroline in de stad iets drinken, de busrit vanaf het centrale busplein met Alfredo de plaatselijke agent zag er wel aantrekkelijk uit, zijn ook langs de Supreme Court gereden waar ze Pinochet ook wel kennen...de volgende keer meer. De gedachte aan 27 graden in Nederland zondag a.s. vind ik wel wat hebben! Hasta la proxima, tot de volgende keer maar weer! Groetjes vanuit de op een na zuidelijkste stad op aarde waar ze Hannyonthemove hebben ontmoet! Buenos Aires ligt natuurlijk net weer even iets zuidelijker!